dimecres, 3 de novembre del 2010

TARRAGONA TÉ UNA BONA XARXA SANITÀRIA PÚBLICA


El sistema sanitari català té tres pilars bàsics: qualitat, proximitat i equitat. Potser alguns ho poden considerar una plantejament simplista, però, en realitat, aquests tres conceptes són el nucli dur d’un model sanitari que té en compte el que interessa de debò a les persones: poder resoldre els seus problemes de salut d’una manera fluïda, prop de casa i amb garantia de qualitat, independentment de quin lloc del país visqui.

No dic res de nou quan afirmo que Tarragona és un clar exemple de model de salut català, ja que engloba perfectament els tres pilars que garanteixen a la població una cobertura sanitària en tots els àmbits, amb uns nivells de qualitat que ens situen entre els millors a nivell mundial.

El millor indicador de la qualitat del servei sanitari ve directament dels nostres usuaris. En les darreres enquestes de satisfacció, els assegurats del Servei Català de la Salut valoren amb una mitjana de 8 punts sobre 10 el nostre sistema sanitari.

Sabem que l’element clau per a aquest alt nivell de satisfacció és la confiança i el tracte dels professionals, el millor actiu que tenim a la sanitat pública del nostre país. Ells són qui fan possible l’excel·lència assistencial.

A Tarragona, com a exemples, trobem la posada en marxa del Servei d’Hemodinàmia a l’Hospital Universitari Joan XXIII, el Pla Oncosud, amb el qual hem aconseguit descentralitzar els tractaments oncològics així com les seves consultes; o el desplegament del nou model de transport sanitari, amb un important augment de recursos que han millorat substancialment aquest servei al territori.

Una altre pilar fonamental és la proximitat. Només a Tarragona ciutat es disposa de 4 centres d’atenció especialitzada (2 hospitals i 2 clíniques), 8 centres d’atenció primària, 3 centres d’atenció continuada 24 hores, 3 centres de salut mental i 3 de sociosanitaris per a una població de 140.000 habitants.

Per tot això, Tarragona esdevé una ciutat clau en el manteniment de l’equilibri de la xarxa sanitària del sud de Catalunya i en aquest context és decisiu el paper de l’Hospital Universitari Joan XXIII, de l’Hospital de Sant Pau i Santa Tecla, de l’Hospital sociosanitari Francolí i de la Clínica de la Mútua Activa.

En aquest sentit, el Departament de Salut ha fet una decidida inversió en infraestructures per resoldre les desigualtats territorials que hi havia a la regió, i s’han posat en marxa el nou Hospital de Reus, l’Hospital del Vendrell, l’hospital lleuger de Cambrils, 3 centres d’alta resolució (Salou, Calafell i Llevant-Tarragona), 17 consultoris locals, 5 nous CAP i la reforma de molts altres equipaments.

La xarxa sanitària a Tarragona ha millorat en els darrers anys més que mai. Ni Catalunya ni Tarragona havien gaudit mai d’un nivell de protecció de la salut com l’actual, malgrat que a alguns els costi admetre-ho. No és sa per al país caure en la temptació de la promesa fàcil i demagògica, menys encara en la crítica buida i en ’explicació distorsionada de la nostra realitat.

Josep Maria Sabaté

Article publicat al Diari de Tarragona

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada