dimarts, 9 de novembre del 2010

ENTREVISTA A XAVIER SABATÉ A L'AGÈNCIA CATALANA DE NOTÍCIES


Tarragona (ACN).- Amb un notable qualifica el delegat del Govern, Xavier Sabaté, un mandat esquitxat per la crisi que ha comportat un elevat atur i un retard en les infraestructures projectades al territori tarragoní. En una entrevista a l'ACN, es declara un defensor acèrrim del Logis Penedès com un dels grans projectes en cartera al qual s'hi oposen els municipis afectats, i del cementiri nuclear d'Ascó que, en aquest cas, qui s'hi ha girat d'esquena és el seu propi Govern. Sabaté reconeix que no combrega amb el 'caràcter sectari' del president de la Diputació, el seu rival a les eleccions. Té 57 anys i va entrar al PSC fa gairebé un quart de segle. Abans era professor de català, però li hauria agradat ser músic.

A punt de tancar-se aquests quatre anys de mandat, no gosa posar l'excel·lent...

Doncs no, perquè no hem estat capaços d'absorbir la gran crisi de la construcció en el sistema productiu, tot i que la resta de sectors han resistit prou bé. A part de la situació d'atur i el retard que pateixen algunes infraestructures, jo hi poso un notable, i no exagero!

Així, en fa un balanç positiu...

Tot i que és massa aviat, amb els anys s'apreciarà que ha estat un període extraordinari en el qual hem endreçat el país amb qüestions bàsiques, com ara protegir el litoral, actuar sobre els barris més necessitats, construir presons quan feia uns quinze anys que no se'n feia cap...

Què destacaria, en concret, del Camp de Tarragona?

Doncs que s'hagin fet obres en tots els equipaments hospitalaris i gosaria dir en el 50% dels centres d'atenció primària, o construir 15 places d'escola bressol cada dia. A Tarragona ciutat també hem desencallat la ubicació de l'escola d'idiomes a l'edifici de la 'Chartreuse'.

Però n'hi ha uns quants d'encallats, oi?

Cert, per exemple, el Fòrum Judicial hauria d'haver començat a finals del 2008. Però tenim un 40% menys de recursos propis, i alguns dels impostos recaptats per la Generalitat estan un 70% per sota respecte al 2007. Això, si s'aplica a l'economia domèstica, és una catàstrofe.

Abans ha esmentat les infraestructures, quina li preocupa més?

Doncs l'autovia A-27, tot i que ja tenim hi ha el compromís per part de Foment d'acabar-la. Per tant, ens n'haurien de preocupar algunes altres, com ara la línia per a mercaderies en el corredor del Mediterrani entre Tarragona i Castellbisbal o també el Logis Penedès.

I el rebuig que genera al territori?

No ho he entès mai... És un projecte que havia aprovat el govern de CiU i aleshores tenia molt major impacte -estava previst per 230 hectàrees i ha quedat en 180. És bastant inexplicable que la comarca tarragonina amb més atur rebutgi el primer centre intermodal de Catalunya.

Es recrimina falta d'informació...

Aquest projecte haurà estat el que se n'ha donat més informació i el que se n'haurà fet més debat dels que jo he conegut al llarg de la meva vida. Porta vuit anys explicant-se i els tècnics l'avalen. Un informe de la URV preveu una generació d'ocupació de fins a 9.000 llocs de treball.

La fusió de CatalunyaCaixa, era la millor opció?

I tant! Si no hauríem fet la mateixa fi que Caixa Girona, que ha desaparegut. I aquelles veus reticents, sobretot des de CiU, sobre si era convenient o no, ara es veu que amb la fusió s'ha donat musculatura a una entitat financera potent, en la qual Tarragona hi conserva la proporció adequada.

I la millor opció pels residus nuclears d'Ascó?

Cal eliminar els magatzems que tenim ara. Hi ha partits que protesten contra els magatzems i resulta que en tenim dos, que van creixent i que estan en condicions inadequades. Els residus nuclears poden estar millor guardats. Per això cal una solució i aquesta passa per un magatzem.

Però el Govern ha dit que no el vol a Catalunya...

Jo no puc fer res més que acatar perquè si no, no seria al Govern. Però tampoc és responsable continuar estigmatitzant el magatzem i fer política maniquea, com fan alguns. Ara l'Estat dirà on ubica el magatzem, però jo no vull que els del meu territori estiguin en condicions inadequades.

Pel que fa al futur tramvia, ara es planteja un canvi de nom...

Això de discutir els noms darrerament està de moda... Jo també em sento tarragoní i voldria que el nom de Tarragona sortís per tot arreu. Però també entenc que el món s'ha fet molt gran i que els tarragonins aconseguirem major projecció quanta més generositat siguem capaços de donar.

Què vol dir?

Doncs que jo sóc partidari de mantenir els noms que ja estan consolidats de fa temps, com ho era el Tramcamp, l'aeroport o la futura vegueria. Ningú posa en dubte la capitalitat de Tarragona i, en cas que es vulgui revisar un nom, ha de ser per consens, és a dir, amb un acord dels ajuntaments.

I els consells comarcals quin paper jugaran amb la Llei de vegueries?

Es tendirà a la unió dels ajuntaments -alguns representen municipis molt petits- i consorciar-se en unitats supramunicipals per compartir serveis i competències, i aquesta és just la funció que exerceixen els consells comarcals, per tant no desapareixeran, si no que es redissenyaran.

Com és la relació de la Delegació amb la Diputació?

Hi ha un govern que podria haver fet més pinya amb el Govern i els ajuntaments per tirar endavant projectes. A més, no entenc com el president Josep Poblet pot votar per a la independència un diumenge, i l'endemà se n'oblida i governa amb els populars, sense un bri de protesta.

Com a cap de llista del PSC, és el seu rival a les eleccions...

A nivell personal em mereix tot respecte, però, com a polític, critico la seva actitud sectària de no assistir a actes on no és el protagonista -com a la segregació de la Canonja- i de defugir de debats. Fixi's que va marxar del Parlament perquè l'avorria... Costa saber què pensa o què farà en un futur.

I vostè, què farà en el futur, continuarà com a delegat?

Ara toca Parlament, on m'hi dedicaré en cos i ànima, i després ja ho veurem... Jo faré allò que acordi amb el meu partit. Montilla em va dir que fos delegat, vaig ser conseller a l'etapa Maragall, i també vaig estar catorze anys a Madrid. He fet moltes coses al llarg de la meva vida política!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada