divendres, 5 de novembre del 2010

EL SECTOR AGRARI QUE VOL EL PSC


El sector agrari té futur, a Catalunya i al Camp de Tarragona. És cert que vivim temps difícils i complexos i que la pagesia arrossega dèficits històrics, però hi ha oportunitats reals que hem d’aprofitar, si innovem, i si aprofundim i millorem els canals de comercialització. Els socialistes hi creiem decididament i per això hem implementat en les dues últimes legislatures mesures a curt i llarg termini per donar resposta als reptes i necessitats que la conjuntura planteja en el sector agroalimentari, la principal indústria catalana capaç de generar riquesa, ocupació i oportunitats. Entre tots hem de ser capaços per una banda de visualitzar el paper estratègic que té el sector agrari – la nostra alimentació- i dotar-lo d’instruments que permetin buscar sinèrgies entre tots els operadors de la cadena de valor, sense que el pagès continuï sent qui menys guanya.

En els últims 4 anys, hem fet un gran esforç d’inversió i millora dels regadius, amb una inversió que supera els 72 MEUR i actuacions emblemàtiques com les millores dels regs dels pantans de Riudecanyes i Els Guiamets, l’innovador reg d’Alcover, i actuacions en totes les comunitats de regants del Camp.

En paral·lel, hem millorat la xarxa de camins rurals de les 6 comarques per facilitar la feina de pagesos i ramaders i alhora millorar les vies de comunicació entre els diferents municipis.

També hem estat al costat de la indústria agroalimentària, per potenciar la transformació i comercialització dels aliments de gran qualitat que produïm al Camp de Tarragona, no en va la dieta Mediterrània de la qual en formen part productes diversos del territori opta a la declaració de Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la Unesco.

I en aquest sentit, convé recordar que el Camp de Tarragona és el territori amb més distintius de qualitat alimentaris reconeguts per Europa, motiu pel qual hem fet un important esforç de promoció i valorització dels productes DO, DOQ i IGP com l’oli, el vi, la patata, el calçot i els fruits secs, que penetren amb força al mercat alimentari internacional. Aquest és un dels puntals de la nostra economia i tenim molt de camí a recórrer si ens ho creiem i fem les coses bé, cal seguir fent tasca de conscienciació del mercat català, que encara pot incrementar molt el consum dels nostres productes.

Estem recolzant l’esforç últimament estan fent bastants explotacions per avançar en la venda directa dels seus productes mitjançant les xarxes de proximitat i aprofitant les noves tecnologies per tal d’aconseguir un millor preu pels seus productes.

El futur no és possible sense innovació i canvi, també en el sector pesquer, on hem abocat part dels nostres esforços en els últims anys. Hem ajudat a dignificar les instal·lacions de les confraries, la modernització de la flota, la recuperació dels recursos pesquers amb els ajuts per les parades biològiques, i ara estem treballant per fer més eficients energèticament les nostres barques.

Tenim altres experiències exitoses en el món rural com el Viver de Celleristes de Barberà de la Conca o el futur Centre de Foment de l’Oli de Cabacés. Des del PSC hem treballat per dinamitzar el món rural i dotar-lo de noves oportunitats, al mateix temps que hem apostat per la modernització i concentració de cooperatives, per concentrar l’oferta i reduir despeses. I n’hem ajudat a d’altres a diversificar la seva activitat com l’Agrosolar Cabacés, que ha desenvolupat el primer hort solar fotovoltaic de l’Estat . Impulsarem la nova economia rural basada en la diversificació aprofitant programes com el Leader o la Llei de Desenvolupament Sostenible del Medi Rural, l’agricultura és la principal activitat del món rural, però no és exclusiva ni excloent.

I no hem d’oblidar que aquest territori nostre ha incorporat al sector primari la recerca i la investigació, que són la base per a la transformació del teixit productiu que volem els socialistes. Hem impulsat centres de recerca pioners com l’IRTA Mas Bover a Constantí, on funciona una planta de pinsos experimentals capdavantera a Europa o l’IRTA de Sant Carles de la Ràpita que ha d’esdevenir un referent mundial en el terreny de l’aqüicultura.

Altres exemples són centres com el VITEC a Falset especialitzat en l’enologia, el de Salut i Nutrició a Reus i l’Institut d’Investigacions Sanitàries Pere Virgili a Tarragona. Aquest és el model que defensem els socialistes per al país: recerca per garantir una alimentació de més qualitat i més saludable i per disposar d’un teixit productiu de més alt valor afegit.

És ara, en aquests moments complicats per a tothom, quan més que mai hem d’estar al costat dels nostres pagesos i ramaders. Els socialistes hi hem estat, hi estem i hi estarem. Allò que produïm aquí té unes característiques i qualitats que mai trobarem en allò que ens arriba de fora. Si consumin aquests productes contribuirem a tirar endavant les seves explotacions i poder així seguir desenvolupant el paper estratègic que té el sector agrari per a la societat, tant per mantenir el territori endreçat com, principalment, per produir aliments sans, segurs i saludables indispensables per l’alimentació de la població.

Xavier Vicens Burgués

Sectorial Acció Agrària i Rural del PSC

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada