dijous, 21 d’octubre del 2010

Formació per l’ocupació, més que mai al Camp de Tarragona


La formació i l’ocupació de les persones aturades han estat una prioritat per al Govern en aquesta legislatura abans i ara que estem immersos en la crisi més profunda i intensa dels darrers 80 anys – tot i que ja n’albirem la sortida. Des del Departament de Treball i en particular des del Servei d’Ocupació de Catalunya hem mirat d’ajudar a les persones que s’han quedat sense feina per tal que el reingrés al mercat laboral sigui el més immediat possible per una banda i per l’altra afavorint la seva formació o el reciclatge professional.

En aquest sentit, cal destacar la posada en funcionament a Tarragona i Reus de les Aules de Recerca Intensiva de Feina, dos equipaments des d’on s’acompanya les persones que estan a l’atur a buscar treball en sectors d’activitat nous moltes vegades, i de manera ràpida. I també cal ressenyar la capacitat i excel·lència d’espais formatius com el Centre d’Innovació i Formació Ocupacional de la Budellera de Tarragona on treballadors a l’atur es formen en activitats econòmiques emergents, moltes d’elles vinculades al sector químic. En aquest centre i el conjunt de col·laboradors de la xarxa del SOC es formaran aquest any 18.000 treballadors que estan a l’atur.

Mai com en aquesta legislatura s’han incrementat no només els ajuts i les prestacions per a les persones en atur sinó també les possibilitats de formació per millorar la qualificació professional. Els recursos destinats a polítiques actives han crescut exponencialment. Sense anar més lluny, aquest any 2010, el SOC ha subvenciona amb més de 17 milions d’euros les entitats locals i sense ànim de lucre per contractar 2.300 treballadors a l’atur. Són iniciatives sense precedents que tenen com a prioritat donar feina a les persones que l’han perdut en un territori on el pes de la construcció ha estat més fort i per això ens hem ressentit més de la crisi, per bé que abans lideràvem el creixement econòmic de Catalunya i ho tornarem a fer quan ens en sortim, perquè estem preparats. Com ? Modernitzant els sectors tradicionals com la indústria química i el turisme, apostant per l’anomenada economia verda (aigua, residus i energia), creant una potent àrea logística i innovant i investigant amb la potent xarxa de parcs científics i tecnològics vinculats a la URV, des de l’Institut Pere Virgili, al Parc de Turisme i Oci de Vila-seca, el VITEC de Falset, el Centre de Nutrició i Salut de Reus, el Centre Tecnològic de la Química de Tarragona, l’Institut de Recerca de l’Energia de Catalunya i altres.

I ens hem preocupat també i principalment pels joves, la generació que més dificultats té per accedir al mercat laboral tot i ser de les millors preparades de la història, amb programes innovadors com “Noves Cases per a nous Oficis”. Aquest mes, el SOC posa en marxa 16 projectes que permetran que 360 joves menors de 25 anys puguin aprendre durant 1 any una professió amb una primera fase formativa de 6 mesos i una posterior amb contracte laboral per la formació de 6 mesos més.

Estem donant respostes a les necessitats concretes que planteja l’actual conjuntura, per millorar les condicions laborals i de vida de les persones que viuen al Camp de Tarragona, i al mateix temps hem fet una potent inversió en recursos humans i equipaments, per millorar i agilitar el servei que prestem als usuaris. Hem incorporat 30 persones d’una alta qualificació a la xarxa d’oficines del SOC per portar a terme accions d’orientació a tota aquella persona en atur que ho demani , hem millorat instal·lacions a Reus, El Vendrell i hem inaugurat noves instal·lacions a Campclar –Tarragona- i Cambrils, amb una inversió global de 2,5 MEUR i hem apostat molt fort per la introducció de les noves tecnologies en la gestió, punts d’autoservei a les oficines de treball i ajuntaments, un portal per la intermediació laboral, tramitació on line del registre de la contractació, un portal per la informació ocupacional i els tràmits administratiu.

El camí a recórrer és encara llarg, però estem convençuts que anem en la bona direcció, i treballem amb totes les forces i eines per sortir de la crisi que és la principal preocupació i ocupació del Govern.

Ramón Inglés

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada